Hát ezen ne múljon! Mai ebédem ☝️
- Libaleves lúdgége tésztával
- Sült libacomb petrezselymes burgonyával, párolt káposztával
De, honnan ered a népszokás?
Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
- írja a Wikipédia.
Hozzászólások
Hogyhogy ide blogolsz és nem…
Béla (nem ellenőrzött) 2024. 11. 12., k – 11:04
Hogyhogy ide blogolsz és nem a HUP-ra?
Hát, ennek több oka is van …
trey 2024. 11. 12., k – 12:46
In reply to Hogyhogy ide blogolsz és nem… by Béla (nem ellenőrzött)
Hát, ennek több oka is van ...
Egyrészt Drupal 11 tesztelés. Másrészt a HUP-on egy időre visszavettem a tevékenységem (ennek oka jelenleg nem publikus), a harmadik meg ... ott úgyis sírtak, hogy ezek nem odavalók, nem? 😉
Új hozzászólás